fbpx
15 3 - Pravdy a lži-Bílkoviny 15/21 “21x Výživa”

Pravda 1: Bílkoviny je potřeba jíst každý den v dostatečném množství

Protože bílkoviny neumí lidské tělo vytvářet z jiných živin, ani je uchovávat do zásoby, musíme bílkoviny denně získat z potravin.

Lež 1: Bílkoviny jsou jen stavebním materiálem pro svaly.

Kdepak, mezi bílkoviny patří také hormony, které zodpovídají za trávení potravy, nebo hormon regulující hladinu cukru v krvi.

Funkce bílkoviny v lidském těle

  • stavební – jsou základní stavební hmotou pro naše svaly
  • transportní a skladovací 
  • pohybovou – na základě reakce svalových bílkovin je možný pohyb svalů
  • obrannou – protilátky, bílkoviny zajišťující srážení krve
  • energetickou – 1 g bílkovin = 17 kJ

Co jsou to bílkoviny

Jsou tvořeny velkým množstvím aminokyselin. Tyto aminokyseliny jsou využívané organismem na obnovu tkání, budování svalové hmoty i vznik hormonů. Některé si tělo dokáže samo vyrobit, ale některé musíme přijímat potravou.

Těchto důležitých aminokyselin je 9 a jen některé bílkoviny jsou plnohodnotné a obsahují všechny.

Pravda 2: Dostatek plnohodnotných bílkovin je extrémně důležitý pro mentální a fyzický rozvoj a je tedy velmi důležitý ve výživě dětí.

Lež 2: Živočišné bílkoviny lze lehce nahradit. Každý, kdo jí pouze rostlině, se musí o složení stravy hodně zajímat. Nejkvalitnější protein z rostlinných najdeme v sóji. Vhodné je jí pak kombinovat s bílkovinami obsaženými v pšenici, nebo hrachu.

Vhodné zdroje a jak často je zařadit do jídelníčku

Lépe využitelné jsou pro nás živočišné bílkoviny, které obsahuje např. mléko
Lépe využitelné jsou pro nás živočišné bílkoviny, které obsahuje např. mléko

Lépe využitelné jsou pro nás živočišné bílkoviny – z vajec, mléka a mléčných výrobků, masa a ryb.

Super zdrojem bílkovin jsou vejce
Super zdrojem bílkovin jsou vejce

Z rostlinných potravin jsou nejlépe využitelné bílkoviny luštěnin, velmi dobře využitelnou bílkovinu má například sója. Méně využitelným, ale přesto potřebným zdrojem jsou ořechy, semena a obiloviny. Ovoce a zelenina obsahují bílkovin pouze malé množství.

Proč je vhodné zařazovat i rostlinné bílkoviny?

  • Neobsahují žádný cholesterol a málo tuku
  • Obsahují hodně vlákniny
  • Jsou ekologické a etické

Pravda 3: Pro co nejlepší využitelnost bílkovin je vhodné jejich zdroje v jídelníčku pestře střídat. 

Lež 3: Maso je grunt! Pravdou je, že všechny důležité prvky, které obsahuje maso, obsahují i jiné živočišné produkty, jako je mléko, nebo vejce. 

Maso obsahuje velký podíl bílkovin
Maso obsahuje velký podíl bílkovin

Z masa dáváme přednost libovým druhům, jako jsou telecí, jehněčí, drůbeží, králičí, z vepřového panenka.

Lež 4: Uzeniny jsou také z masa, tak to jsou zdravé. Ve složení uzenin je hromada soli a tuku, proto je mezi zdravé potraviny zařadit nelze. Když už, vybírejte šunku s vysokým obsahem masa. 

Lež 5: Maso je plné antibiotik. Ve skutečnosti už od vstupu do Evropské unie je používání léků zakázáno a kontrolováno. 

Alespoň 2x týdně zařazujeme ryby a stejně tak luštěniny

Pravda 4: Kvalitní mražená ryba nebo tuňák, či třeba sardinky z konzervy jsou také skvělým zdrojem bílkovin

Denně bychom měli jíst také 2 až 4 porce mléčných výrobků v závislosti na věku

Pravda 5: Mléko, především zakysané mléčné výrobky, můžeme považovat přímo za superpotravinu.

Denní potřeba bílkovin – ani málo, ani moc?!

Při nedostatku bílkovin v potravě se v těle začínají odbourávat naše vlastní bílkoviny ze svalů a vnitřních orgánů.

Pro správný růst svalů jsou bílkoviny obsažené v jídelníčku důležitou součástí
Pro správný růst svalů jsou bílkoviny obsažené v jídelníčku důležitou součástí

Dlouhodobý nedostatek vede k podvýživě, zpomalení až zástavě růstu, snížení imunity, slabosti, narušení funkce orgánů až k úmrtí. 

Naopak nadměrný přívod bílkovin našemu zdraví také neprospívá – přebytek bílkovin je nutné odbourat, to ale znamená zvýšenou zátěž pro játra a ledviny a vyšší riziko některých onemocnění včetně nádorových.

Pozor tedy na jednostranné diety.

Lež 6: Díky vysocebílkovinné stravě zhubnete. I když se o bílkovinách v souvislosti s dietami dá hovořit zejména pozitivně, samotná konzumace bílkovin nestačí. Vždy záleží na celkovém složení naší stravy a bílkoviny také obsahují kalorie.

Jaké je správné množství bílkovin?

Doporučený příjem se liší podle věku, pohlaví, pohybové aktivity, ale i zdravotního stavu.

Více bílkovin potřebujeme v době růstu, při zvýšené fyzické zátěži, v rekonvalescenci po nemoci nebo operaci, také v těhotenství a při kojení. 

Podpořte ještě více růst svalové hmoty v našem fitness aurafit.cz, kde vám ráda poradí jedna z našich trenérek🙂

By Kateřina Feszanicz

Vystudovaná Wellness specialistka na fakultě tělesné výchovy a sportu Palestra. Jsem výživová poradkyně, manažerka aurafit.cz, maminka malého Matyáše, amatérská herečka. Bývalá triatlonistka, nadšená cestovatelka a kuchařka :o)