Glykemický index neboli GI zjednodušeně znamená rychlost. Jde o dobu, za jakou se sacharidy požité ve stravě přemění v trávicím traktu na jednoduchý cukr zvaný Glukóza, který se dále dostane do krevního oběhu.
Obsah článku Glykemický index:
Glykemický index je tedy zlomek, index přeměny sacharidů v porovnání s rychlostí, s jakou se do krevního oběhu dostane čistá glukóza, nejjednodušší sacharid.
Čím rychleji dokáže ta či ona potravina zvýšit hladinu glukózy v krvi, tím vyšší má glykemický index. Nejvyšších hodnot dosahují jednoduché cukry, nejnižší naopak komplexní sacharidy.
Jednoduché a složité sacharidy
Jednoduché sacharidy jsou například: fruktoza, glukoza. Mají tudíž nejvyšší glykemický index.
Komplexní složitější sacharidy jsou například: amylasa či celulosa, najdete je především v bramborách a rýži.
Způsob jakým potraviny s vysokým GI ovlivnují naše tělo je ten, že v případě jejich pozření velice rychle dostáváme opět hlad. A o co hůře, chuť na sladké. Proto se doporučuje konzumace potravin s nízkým GI. Nedochází pak k velkým rozdílům v hodnotách krevních cukrů, respektive velkému kolísání v jejich hodnotě. A tudíž nepociťujeme potřebu jíst velice krátce po předešlé hostině.
Jsou ovšem i chvíle, kdy je potřeba rychle doplnit potřebou energii. Například v případě aktivních sportovců a obzvlášť po intenzivním tréninku, v tom případě není potřeba se potravin s vyšším GI v žádném případě obávat. Pro aktivní sportovce i rekreakční nemá smysl glykemický index v potravinách vyhodnocovat.
Je-li vaším cílem hubnutí a zbavování se tuku, a přitom necvičíte a nesportujete, rozhodně je namístě hodnoty glykemického indexu potravin sledovat. Nejedná se nicméně o jedinou hodnotu, které byste si měli všímat.
Většina potravin s glykemickým indexem pod 50 je vhodná při spalování tuku. Neplatí to ovšem ve všech případech. Existují i potraviny s nižším GI než 50, které přesto nejsou při redukční dietě vhodné. Patří sem například: těstoviny, brambory, rýže, musli a dokonce i některé druhy ovoce.
Sacharidy jsou nezbytný zdroj energie
Nezapomínejme však na to, že sacharidy jsou pro naše tělo nepostradatelným zdrojem energie a nesnažme se kvůli hodnotám glykemického indexu sacharidům zbytečně vyhýbat.
Rozhodně se však vyhněte potravinám s vysokým obsahem cukru a vyzkoušejte sladidlo jako med nebo javorový sirup.
Moderní člověk by se měl stravovat vyváženě, jíst hodně zeleniny a nevyhýbat se aktivnímu pohybu formou posilovacího cvičení a doplňkových kardio aktivit jako je běhání či jízda na kole.
Starejte se o sebe a jezte a hýbejte se tak, abyste na světě byli dlouho pro sebe a pro svoje blízké a přátele…
„Jezte do polosyta, alkohol pijte do polopita, vydržíte dlouhá léta“
Glykemická nálož
Jaký je rozdíl mezi glykemickým indexem GI a glykemickou náloží (glycemicload neboli GL)? Glykemická nálož udává, jak hodně bude muset pracovat slinivka břišní a vylučovat hormon inzulin.
Pro glykemickou nálož má největší vliv to, kolik množství jídla sníme. Je mnoho, které mají stejný nebo velmi podobný glykemický index, ale člověk jich nesní stejně. Stravování jídel se stejným indexem GI tedy může způsobit jinou míru celkové glykemické zátěže, záleží na tom, jaké množství jídel sníte.
Víte už, co znamená glykemický index?
Co nového si můžete také na webu přečíst?
- 20 tipů na zdravé a výživné svačiny do práce i do školy
- Dna a strava: Jak si usnadnit život
- 6 rad co dělat, když máte akutní záchvat dny neboli pakostnice
- Recepty na zdravá jídla při onemocnění dnou neboli pakostnicí či podagrou
- Chcete svůj život prodloužit o více než 10 let?