fbpx
17 3 od Éčka = strašáci? 17/21 “21x Výživa”

Éčka neboli aditiva = o co vlastně jde

Aditiva neboli éčka jsou látky, které se dávají do pokrmů za účelem zajištění bezpečných, výživově hodnotných potravin. Éčka slouží ke zlepšení vzhledu, chuti nebo trvanlivosti.

Éčka se používají ke zlepšení vzhledu, chuti nebo trvanlivosti.
Éčka se používají ke zlepšení vzhledu, chuti nebo trvanlivosti.

Jsou tak označeny všechny látky, které nelze konzumovat jako samostatnou potravinu.

Často se z éček dělají strašáci, ale ve skutečnosti mohou mít i příznivý dopad. Například éčka jsou často i přidávané vitamíny.

Často se z éček dělají strašáci
Často se z éček dělají strašáci

Všechny přidávané látky jsou také přísně testované. 

Zdroje potravinářských aditiv

Potravinářská aditiva se získávají z různých zdrojů. 

Mohou být přírodního původu – například zahušťovadla pektin z ovoce, nebo agar z mořských řas, také barviva – například karoteny ze zeleniny, a také okyselovadla z ovoce – např. kyselina vinná.

Éčka mohou být vyráběna také synteticky – např. antioxidanty, barviva, okyselovadla. Éčka je možné také získávat modifikací přírodních látek – např. emulgátory, zahušťovadla, nebo sladidla.

Možné rizika aditiv

Rizikové je zejména to, že je stanoveno bezpečné množství pro jednu dávku na den, ale neprovádí se testy na jejich vzájemnou kombinaci.

Další nebezpečí může být v dlouhodobé konzumaci jednotlivých látek.

Jak se vyznat ve složení na obalech?

Pokud výrobce rozepíše aditiva slovy, ani nepoznáte, že jsou tam ty „obávané“ E. 

Zajímá Vás, které éčka není problém konzumovat a které mohou být naopak problematické?

Zde najdete stručný souhrn, mrkněte hlavně na ty na konci, které nám mohou dělat problémy.

Antioxidanty (E 300 – 321) prodlužují trvanlivost tuků a olejů

Balicí plyny (E 290, 938, 939, 941 a E 948)

Barviva (E 100 – E 182) udělují nebo obnovují barvu potravin

Emulgátory (E 470 – 495, E 432 – 436, E 442) vytvářejí nebo udržují stejnorodou směs dvou nebo více nemísitelných fází, např. v mražených krémech (voda a olej), nebo usnadňují výrobu pekařských výrobků.

Konzervanty (E 200 – E 290) prodlužují údržnost potravin a chrání je proti zkáze způsobené činností mikroorganismů. Nejznámější např. kuchyňská sůl, ocet

Modifikované škroby (E 1400 – 1450) používají se jako zahušťovadla.

Použitím náhradních sladidel (E 420 – 959) je úmyslně snižován či vynecháván přídavek cukru. E951 je aspartam

• Regulátory kyselosti (E 260 – 263, E 296 – 400, E 524 – 529) mění nebo udržují kyselost či zásaditost potravin.

• Nosiče (E 425,459,468) a rozpouštědla (E 1201

• Odpěňovače (E 900 a 6000) zabraňují vytváření pěny nebo snižují pěnění, plnidla (E 516, 526, 578, 1200) přispívají k objemu bez významného zvýšení energetické hodnoty potraviny, propelanty (E 942 – 944), plyny jiné než vzduch, vytlačují potravinu z obalu.

• Sekvestranty (E 330 – 337) jsou látky, které jsou schopny vázat přítomné ionty kovů, a tím zabraňovat nežádoucím reakcím

Stabilizátory (E 170, E 249 – 252, E 401 – 418, E 1103 – 1451) umožňují udržovat fyzikálně-chemické vlastnosti potraviny

k úpravě povrchu (E 901 – 914), – vytvářejí lesk na potravinách

zlepšující mouku ( E 327, 516, 517, 529, 920, 927b),

zvýrazňující chuť a vůni (E 621 – 640)

• látky pěnotvorné (E 465, 999),

protispékavé (E 170, 343, 421, 460)

• zpevňující, zvlhčující (E 967, 1518, 1520)

• želírující (vytvářející gel, E 508).

kypřící látky (E 452, 503, 575) 

zahušťovadla (E 422,E 461 – 466,1404,1410, E 1412 – 1451) 

Rizikové látky (E) – na které si dát opravdu pozor

 Tyto látky „mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“

 Obsahují je zejména nealko nápoje, cukrovinky, zmrzliny, některé džemy, ochucené jogurty a další potraviny.

E102 – tartrazin, E104 – chinolinová žluť, E110 – žlutá oranž, E122 – azorubin (červená), E124 – ponceau 4R (červená),  E129

V EU jsou tyto látky povoleny, ale existuje u nich podezření, že nepříznivě působí na lidské zdraví (nebyly provedeny experimenty, ve kterých by se hodnotilo, jak spolu reagují navzájem). – E 201 Sorban sodný – E 209 Heptyl p-hydroxybenzoát – E 225 Siřičitan draselný – E 236 Kyselina mravenčí – E 237 Mravenčan sodný – E 238 Mravenčan vápenatý – E 240 Formaldehyd – E 264 Octan amonný – E 265 Kyselina octová bezvodá (anhydrid k. octové) – E 266 Octan sodný, bezvodý

Výrobky „bez éček“

Podle české legislativy jsou výrobky, kam se aditiva přidávat ani nesmějí.

Patří mezi ně mléko a neochucené mléčné výrobky. Neplatí to ale už pro ty light, nebo pro ty ochucené. Zde Vás kromě hromady cukru, může čekat také dávka zahušťovadel, barviv, sladidel a aromat. 

Éčka se dále nepřidávají do olejů, másla a sádla.

potraviny „bez éček“ neobsahují éčka
potraviny „bez éček“

Tak jsou tedy éčka špatné nebo ne?

Množství éček, které sníte, závisí jen na vás. Určitě je výhodnější do zdravého jídelníčku zařazovat základní potraviny, ze kterých si doma uvaříte, a pak se množstvím éček nemusíte zabývat a dělat si z nich těžkou hlavu. 

Nejvíce aditiv totiž obsahují právě potraviny, které ve zdravém jídelníčku nemají co dělat. Jako cukrovinky, zákusky, sušenky, polotovary a nekvalitní masné výrobky.

Pohyb a správná strava je jediná možná kombinace, jak je to správně, nebojte se oslovit naše trenérky, které vám rády pomůžou v tom, jak vhodně cvičit, super volbou je kruháč v aurafit.cz

By Kateřina Feszanicz

Vystudovaná Wellness specialistka na fakultě tělesné výchovy a sportu Palestra. Jsem výživová poradkyně, manažerka aurafit.cz, maminka malého Matyáše, amatérská herečka. Bývalá triatlonistka, nadšená cestovatelka a kuchařka :o)