fbpx
bread 1643951 1920 - Tipy na zdravou snídani

Den by měl začít zdravou a energetickou snídaní, protože ta pomáhá nastartovat náš organismus. Měla by tvořit přibližně 20 % přijaté denní energie – kvalitní bílkoviny, sacharidy a tuky. Není nezbytně nutné, aby snídani tvořily sacharidy a tuky, stačí je zařadit k dalším jídlům během dne.

Jakou snídani volíte?
Jakou snídani volíte?

OVESNÉ VLOČKY

Ovesné vločky patří mezi nejlepší zdroje energie po ránu! Je možné je použít také jako jídlo před tréninkem. Vločky si můžete dát s mlékem, s jogurtem nebo jen s horkou vodou a skořicí. Můžete do vloček přidat ovoce a ořechy, alternativou může být také ovesná kaše nebo palačinky. Na palačinky si však nedávejte nutellu a zmrzlinu. Bílý jogurt či nízkotučný tvaroh a ovoce vám mlsný jazýček také uspokojí a je to výrazně zdravější varianta. Pokud potřebujete sladit, zkuste kapku kvalitního javorového sirupu.

MÍCHANÁ VAJÍČKA

Míchaná vajíčka jsou skvělým zdrojem živočišných bílkovin. Vaječné bílky obsahují pouze 0.03 % tuku! K vajíčkům přidejte žitný chléb a máte hotovo, vyvážená snídaně je na stole. 🙂

OVOCE

Není nic snazšího, než si omýt a nakrájet několik druhů ovoce, které můžete neustále měnit. Přesto základ většinou tvoří jablko a banán. Dále můžete přidat hrušky, meruňky, broskve, nektarinky, hroznové víno a mnoho dalších. Odměnou vám bude vysoký příjem energie, po které se budete cítit skvěle a zdravě! Ovoce je nejlepší kombinovat s bílým jogurtem a hrstkou ořechů. TIP: Nakrájejte si hrušku a mezi plátky naházejte vyloupané vlašské ořechy. Neodolatelná kombinace!

Celozrnné pečivo může tvořit základ pro snídani
Celozrnné pečivo může tvořit základ pro snídani

CELOZRNNÉ PEČIVO SE ŠUNKOU A SÝREM

Pozor při výběru celozrnného pečiva! Často se totiž jedná jen o obarvené klasické pečivo a to nechceme! Pečivo lze použít i žitné. Šunku vybírejte s vysokým obsahem obsaženého masa (alespoň 90% – čím více, tím lepší). 

ZELENINOVÝ SALÁT

Další možností je zeleninový salát, do kterého můžeme přidat vajíčko nebo kousky nízkotučného sýru. Zelenina je stejně zdravá jako ovoce, ale má o dost méně cukru. Je důležité, aby byla čerstvá! A velkou výhodou je velký poměr vlákniny.

DOBROU CHUŤ!


pancake 3099315 1920 - Tipy na zdravou snídani