fbpx
obrazek 1 vit E od Vitamin E je „vitamin plodnosti“ 4/21

Věčné mládí a plodnost díky vitaminu E

Dalším lipofilním, v tuku rozpustným vitaminem, je vitamin E. Jedná se o skupinu látek, které se nazývají tokoferoly a tokotrienoly, z nichž nejvýznamnější je α-tokoferol.

Vitamin E jako elixír mládí

Vitamin E náleží mezi nejúčinnější antioxidanty. To znamená, že chrání naše buňky před oxidativním poškozením. Tímto antioxidačním působením přispívá k oddálení projevů fyzického i mentálního stárnutí. A to je sen snad každé ženy!

Vitamin E je jedním z nejúčinnějších antioxidantů
Vitamin E je jedním z nejúčinnějších antioxidantů

Kdo by si nepřál, být stále mlád? 😊 Jako antioxidant působí také preventivně proti vzniku aterosklerózy (kornatění cév) a rakoviny. Aby toho nebylo málo, vitamin E posiluje naši obranyschopnost a činnost pohlavních orgánů.

Vitamin E se také podílí na regeneraci našich svalů po sportu, a to se hodí nejen po tréninku ve fitku!

Milujte se a množte se! 😊

Vitamin E byl objeven už roku 1922 a od té doby se stal spolu s vitaminem C nejprostudovanějším vitaminem.

Název „tokoferol“ znamená v doslovném překladu „to co přináší plodnost“ a není proto divu, že jedním z prvních zjištěných účinků vitaminu E byla podpora plodnosti.

Vitamin E znamená "to, co přináší plodnost"
Vitamin E znamená „to, co přináší plodnost“

Jaké se doporučuje denní množství příjmu vitaminu E?

Denně se doporučuje přijmout 10 – 15 mg vitaminu E. Jeho potřeba se zvyšuje při vyšším příjmu nenasycených mastných kyselin, jejichž zdrojem jsou hlavně rostlinné oleje a ryby.

Dále je vhodné dbát na jeho větší množství při zvýšeném působení škodlivin, velké fyzické námaze a v neposlední řadě také v těhotenství. V tomto období má velký vliv na zdravý vývoj našeho miminka a zároveň snižuje riziko těžkých porodů. 

Být vegetariánem pro vitamin E?

Vitamin E získáme především z rostlinné stravy – tedy rostlinných olejů, ořechů a semen, avokáda, obilných klíčků, některých druhů listové zeleniny (špenát). V případě živočišných potravin se určité množství nachází ve vejcích, játrech a ostatních vnitřnostech. Některé potraviny (např. roztíratelné tuky) mohou být o vitamin E obohacovány.

Vitamin E získáváme z rostlinných olejů, ořechů a semen, avokáda, obilných klíčků
Vitamin E získáváme z rostlinných olejů, ořechů a semen, avokáda, obilných klíčků

Co nám hrozí při nedostatku vitaminu E?

Nedostatek vitaminu E se objevuje pouze vzácně a souvisí většinou s nějakou poruchou. Když už nastane, může se projevit svalovou ale i celkovou únavou organismu. Dále se nedostatečné množství vitaminu E projevuje anémií (chudokrevností), poruchami funkce vaječníků, zhoršenou imunitou, neurologickými potížemi či dokonce jaterními nekrózami.

Vitamin E – co nám hrozí při nadbytku?

I přesto, že se nám vitamin E ukládá do zásoby v tukové tkáni, je předávkováním velmi ojedinělé. V lidském těle se nadbytečně nehromadí, ale je odbouráván a následně vylučován žlučí nebo močí.

Předávkování tak bylo pozorováno pouze při velmi vysokém požití ve formě vitaminových přípravků. V těchto výjimečných případech se pak mohou objevit bolesti hlavy a průjem.

Avokádo, rostlinný olej jako zdroj pro vitamin E
Avokádo, rostlinný olej jako zdroj pro vitamin E

Hlavním zdrojem tohoto vitaminu v naší stravě by tak měla být především pestrá strava. Dbejte tedy na zdravé stravování.

Víte už, proč je vitamin E elixírem mládí a plodnosti?

Co nového si můžete přečíst?

By Markéta Strankmüllerová

Absolvovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Baví mě sport od aurafit.cz kruháče a silového cvičení až po běh, kolo a plavání. Miluji zdravou a hlavně chutnou stravu, baví mě cestování a poznávání nových lidí, rodina, kamarádi a hudba.